BIZTONSÁGBAN A FORGALOMBAN - KERÉKPÁROS ETIKETT

Missing

Mielőtt nyeregbe ülnél

A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű esetében:

-járművezetésre alkalmas állapotban kell lenni;
-ismerni kell a KRESZ-t.

A kerékpárodnak is közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie, és fel kell szerelned a megfelelő tartozékokkal. Ezeket a KRESZ egy KöHÉM rendeletre hivatkozva határozza meg. Vannak kötelező és ajánlott tartozékok:

Kötelező tartozékok:

- Könnyen kezelhető, megbízható kormány
- Két egymástól független minden körülmények között jól működő fék
- Előre fehér, hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságból látható világítás
- Elől egy fehér, hátul egy, vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő (prizma)
- Legalább az első keréken, legalább két darab borostyánsárga színű fényvisszaverő (küllőprizma)
- Csengő

Ajánlott tartozékok

- Pedálokon elől és hátul borostyánsárga fényvisszaverő (prizma)
- Fényvisszaverő mellény – Lakott területen kívül, sötétedés után kötelező
- Bukósisak – Lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett kötelező

Tévhitek

“A lámpa ajánlott, de nem kötelező.”

Nem igaz, a világítás kerékpáron is kötelező! Az első és hátsó világítás talán a legfontosabb kerékpártartozék. Világítás hiányában éjszaka teljesen láthatatlan vagy! Az első világítás ugyanolyan fontos, mint a hátsó, hogy a szembejövők is lássanak bennünket! Ne csak koromsötétben használj lámpát, hanem már szürkülettől és rossz látási viszonyok között is!

“A járdán szabad biciklizni.”

Nem igaz, a járdán általában tilos kerékpározni! Lakott területen csak ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel. Fontos még tudni, hogy amennyiben egy úton tilos kerékpározni, az nem jelenti azt, hogy akkor ott a járdán szabad kerékpározni, kivéve 12 éven aluliaknak főút mellett.

“Egymás mellett is szabad kerékpározni”

Nem igaz, közúton általában nem szabad egymás mellett kerékpározni, csak önálló kerékpárúton ad erre lehetőséget a KRESZ.

“Bringával jó kutyát sétáltatni”

A KRESZ viszont tiltja, hogy kerékpáron ülve állatot vezess. Lehet, hogy kényelmes, de balesetveszélyes, nem csak számodra, hanem a többi közlekedő, sőt, a kutyád számára is.

“A kerékpárutak vagy gyalog- és kerékpárutak használata nem kötelező”

A kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat kötelező használni, kivéve ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található. A gyalog- és kerékpárutakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek. Sajnos vannak rosszul tervezett és épített kerékpárutak.

Hol szabad kerékpározni

Az úttesten

Az esetek többségében kerékpárral az úttesten kell és érdemes közlekedned, hacsak nem tilos.

A kerékpárúton

Ha az út mellett van kerékpárút, akkor csak itt szabad kerékpározni. Kivétel: ha az úttesten kerékpáros nyom (piktogram) van felfestve, ugyanis ebben az esetben az úttesten is szabad kerékpározni. A megengedett sebesség kerékpárúton 30 km/h.
A kerékpárút kereszteződéseiben nem mindig a kerékpárosoknak van elsőbbsége! Ha elsőbbséged van, akkor is előbb győződj meg arról, hogy megadják azt, és csak utána hajts le az úttestre!

A kerékpársávban

Ha az úttesten van felfestett kerékpársáv, akkor csak itt szabad kerékpározni.
A kerékpársáv egyirányú közlekedésre szolgál. Nemcsak szabálytalan, hanem veszélyes és udvariatlan is szembe menni a forgalommal!

A nyitott kerékpársávban

A nyitott kerékpársávra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kerékpársávra, két kivétellel:
- A nyitott kerékpársávot el szabad hagyni biciklivel például balra kanyarodás előtt.
- A nyitott kerékpársávra más járművek is ráhajthatnak például jobbra kanyarodás előtt.

Kerékpárosok által is használható buszsávban

Csak abban a buszsávban szabad kerékpározni, ahol ezt tábla engedélyezi, ilyen esetekben általában kerékpáros piktogramokat is festenek az útra. Amennyiben engedélyezett kerékpárosok számára a buszsáv használata, akkor ebben a forgalmi sávban kell kerékpárral haladni. Fontos, hogy ne akadályozzuk szükségtelenül a több embert szállító tömegközlekedési járművek haladását, engedjük el a mögöttünk haladó buszt. Buszmegállóból indulni készülő buszt ne előzzünk, engedjük magunk előtt haladni, így nem kell a busznak újra megelőznie minket. Amennyiben nem szerepel a táblán kerékpáros kiegészítő jelzés, akkor tilos a buszsávban kerékpározni!

Gyalog- és kerékpárúton

A gyalogosok kiszámíthatatlan mozgására, hirtelen előbukkanására mindig számítanunk kell, ezért a megengedett legnagyobb sebesség 20 km/h!

Gyalogos-kerékpáros zónában

Gyalogos-kerékpáros zónában a kerékpárosok számára kijelölt részen a megengedett sebesség 20 km/h, a zóna többi részén 10 km/h.

Kerékpáros nyomon

Az úttestre festett kerékpáros piktogramokból kialakított burkolati jelek sora a kerékpárosok számára jelzi az úttesten javasolt pozíciót, egyúttal a többi járművezetőt figyelmezteti a kerékpárosok jelenlétére. Amennyiben ilyen nyom van felfestve az úttestre, akkor a párhuzamos kerékpárút, illetve gyalog-kerékpárút használata nem kötelező.

Hol tilos kerékpározni

Járdán tilos kerékpározni! Két kivétel van:

- Mivel a 12. évnél fiatalabb gyerekek főútvonalon még nem kerékpározhatnak, ezért ők haladhatnak a párhuzamos járdán, legfeljebb 10 km/h sebességgel.

- Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, közlekedhetsz a járdán. De csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel.

Gyalogúton, Gyalogos zónában

Amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi, akkor gyalogos zónában tilos kerékpározni. Ha a kiegészítő tábla csak bizonyos időszakokban tiltja a behajtást, akkor a többi időszakban legfeljebb 10 km/h sebességgel szabad kerékpározni. A kerékpárt tolni természetesen mindig szabad.

Tilos kerékpározni autópályán és az „autóút” táblával jelölt úton.

Elsőbbségi szabályok

Az elsőbbségi szabályok határozzák meg, hogy a kereszteződésbe ki hajthat be, és kinek kell lassítania illetve megállnia. Ezek a szabályok a kerékpárosokra is vonatkoznak, ismeretük nagyon fontos. A kereszteződésen való áthaladást az alábbiak szabályozzák, rangsorban:

- A gyalogosok elsőbbsége a kanyarodó járművekkel szemben, illetve a zebrán.
- Rendőr.
- Forgalmi lámpa.
- Elsőbbségadást szabályozó táblák és útburkolati jelek.
- Jobbkéz-szabály.

A zebrán áthaladó gyalogosoknak elsőbbségük van minden járművel szemben. A gyalogosokat még csak zavarni sem szabad az átkelésük során. Ha kerékpárral zebrát keresztezel, akkor ugyanúgy meg kell adnod a gyalogosoknak az elsőbbséget, mint mikor autót vezetsz!

Megjegyzés: zebrán az elsőbbség csak a gyalogosokra vonatkozik. Tehát biciklisekre csak akkor, ha a zebránál leszállnak és tolják a biciklit. A zebrán csak megfelelő körültekintéssel és lassan kelj át kerékpárral, mert az autóvezetők nem számítanak gyorsan érkező kerékpárosra, a gyalogosokat pedig zavarhatja, veszélyeztetheti a száguldozás.

Elsőbbséget szabályozó táblák

Ha a kereszteződésben nincs lámpa, vagy nem működik (sárgán villog), akkor az elsőbbséget szabályozó táblák döntik el, hogy kinek van elsőbbsége.
- Elsőbbségadás kötelező-tábla
A táblánál le kell lassítanod, és elsőbbséget kell adnod a keresztező forgalomnak, tehát mind a jobbról, mind a balról jövőknek. Ha a kerékpárúton van ilyen tábla, akkor természetesen szintén meg kell adnunk az elsőbbséget a keresztező forgalomnak.
- Stoptábla – Állj, elsőbbségadás kötelező!
A táblánál meg kell állnod, és elsőbbséget kell adnod a keresztező forgalomnak, a jobbról és a balról jövőknek egyaránt. Ha a kereszteződésben van jelzőlámpa, és zöldet mutat, természetesen nem kell megállnod.

Ha egy sűrűn keresztezett utcán hajtasz végig, és nincs előtted elsőbbséget szabályozó tábla, érdemes ellenőrizned a mellékutcákat, hogy van-e ott elsőbbségadást szabályozó tábla – ezeket hátulról is könnyen felismerheted, ezért adtak nekik sajátos formát, nyolcszög, ill. csúcsán álló háromszög. Ha nem látsz ilyet, egyenrangú közlekedésről van szó, ahol a jobbkéz-szabály érvényes.

Ha nincs lámpa a kereszteződésben, és táblát sem látsz, akkor ún. egyenrangú útkereszteződésben vagy. Itt a jobbkéz-szabály a mérvadó. Eszerint a tőled jobbról érkezőnek elsőbbsége van veled szemben, neked pedig elsőbbséged van a balról jövővel szemben. Amennyiben neked van elsőbbséged, mindig győződj meg arról, hogy azt valóban meg is adják neked – próbálj ilyenkor szemkontaktust teremteni a többi közlekedővel.

A [kerékpárosklub](http://kerekparosklub.hu/kisokos/alapok “Kerékpárosklub”) tanácsait közvetítve kívánunk Neked biztonságos tekerést!© 2017 - tanulobicikli.hu - Minden jog fenntartva